Ta førekortet

Hei er endelig tilbake, har savnet å skrive innlegg for dere😇
I dag skal jeg skrive litt om prosessen man går igjennom når man skal ta lappen. Jeg er snart ferdig med alle de obligatoriske kjøretimene man må ha og kort sagt det er morsomt, men det er mye å lære.

Prosessen:

 • Her er en liste med alt man skal igjennom FØR man kan ta oppkjøring og i tillegg til dette skal man ha 10 obligatoriske kjøretimer, med lærer.  For å forklare litt nærmere skal jeg gå i detalj gjennom noen av punktene og fortelle litt om min erfaring (og med det vil jeg fortelle nå at det varierer for alle hvor fort de lærer nye ting det kommer mye av hvor mye tid til praksis man har/ setter av)
 • hele trinn 1 er en 1 del av "trafikalt grunnkurs"

 • Her lærer du om trafikkuhell og førstehjelp i et klasserom sammen med 6-7 andre elever og kjørelærer. Du lærer om hvordan man skal handle/ gjøre om man kommer til en ulykke. Og til slutt så lærer du om hva som er viktig når man møter trafikanter i mørket. Dette er en del av et kurs kalt trafikalt grunnkurs som er det man tar når man starter å lære om kjøring. 

 • Trinn 2

 • Går ut på at man tar en kjøretime eller kjører med en ledsager som er over 25 og som har hatt lappen i 5 år sammenhengende. Da lærer du hvordan bilen fungere og om du kjører automat eller manuell avgjør om du må tenke på gir eller ikke. Automat er uten gir og manuell da må du lære deg å bruke gir og clutch.  På slutten av trinn to så har du en trinnvurdering hvor du skal vise at du mestere det du har gått igjennom på trinn 2.

 • trinn 3
 • Da lærer du å ta mer kontroll selv når det kommer til å lese trafikken og på slutten av trinn 3 da skal man på sikkerhetskurs på bane itillegg til trinnvurdering. sikkerhetskurs på vei er et 4 timers kurs hvor du har litt teori om hvordan sikre bilen og hvordan sikre passasjerer og last. Samt hvordan sikre et barnesete. Du skal også kjøre på en bane hvor du tester hvordan forskjellige type veigrep og føre har og si for din kjøring.

 • Trinn 4

 • Dette er siste del av opplæringen og her skal du lære å kjøre selvstendig og kunne forklare hvordan man skal handle i forskjellig trafikk situasjoner. Her har man en to delt langkjøring på slutten av trinnopplæringen. Hvor du som elev skal kunne kjøre selvstendig og visse læren at du har kommet deg opp på det nivået du skal være på. Del 1 går ut på at læren skal si hvor du skal kjøre, men du skal ta alle avgjørelser selv,  men på del 2 da skal du få en lokasjon (et sted du skal kjøre) og du skal komme deg ditt selv ved hjelp av kart eller googel maps. Så er det en kort oppsummering hvor du skal forklare situasjoner du kom opp i og dele din erfaring med andre elever og kjørelæren din.

Teorien

Her tar man en prøve hos statens vegvesen hvor man skal se om du har lært det du skal av teori. Du kan  ha opptil 7 feil og det er 45 spørsmål på teoriprøven.

Oppkjøring

Dette er dagen du har gledet og kanskje vært litt engstelig for. Grunnet at det  nå du skal kjøre opp med sensor og finne ut om du står eller ikke.

Min opplæring😋

Da jeg fylte 17 år bestemte jeg meg for å ta det trafikale grunnkurset  (det tok jeg i sommerferien 2018) og etter det da startet jeg å øvelseskjøre med faren min. Jeg brukte god tid på å prøve og å lære og etter 6 måneder da bestemte jeg meg for å begynne å øvelseskjøre med en lærer så starten av 2019 da begynte jeg med de obligatoriske kjøretimene.
Når jeg poster dette innlegget er det 1 - 2 måneder til jeg skal ta oppkjøring og noen av dem som leser dette innlegget vil si at jeg brukte veldig lang tid, men for meg har det året jeg har brukt på å lære å kjøre gitt meg mange erfaringer og lært meg at ting tar tid om du vil bli flink. Jeg har blogget snart et år og er en sosial og aktiv jente som har mange ting som jeg driver på med ved siden av videregående. Dette har ført til at jeg har brukt lenger tid enn jeg planla for ønsket var å bruke maks 1 år men det ble litt lenger... 
Men i September 2019 tok jeg teoriprøven og sto med 5 feil😍 og nå bruker jeg mye tid på å kjøre med kjørelærer og hjemme og jeg skal ta lappen før jul, med mindre noe kommer i veien som sykdom eller noe annet alvorlig.

For å avslutte dette innlegget så vil jeg dele med dere et nydelig syn jeg så på vei til skolen i dag😊
Kommentarer

 1. unødvendig innlegg, alt dette finner du mye bedre forklart andre steder.

  ps: ha 1 fin dag, elsker blogg1 din<3

  SvarSlett
  Svar
  1. skikkelig slemt sagt

   Slett
  2. Det er helt ok at du syntes det, men er det noe du ønsker at jeg skal skrive om?

   Slett
 2. det går greit, takk for tilbakemeldingen

  SvarSlett
 3. Dette om kjøreopplæring var veldig nyttig å lese. Har bett Amalie om å lese det da hun kanskje en gang skal ta lappen på automat

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du syntes det var nyttig. <3 Ønsker Amalie lykke til når hun begynner med opplæringen for å ta lappen :-)

   Slett

Legg inn en kommentar

hei mine kjære lesere jeg er så takknemlig for dere og håper dere føler dere fri til å kommentere på innleggene jeg skriver & elsker å få tilbakemelding så jeg kan forbedre siden...
PS- det er helt greit å ha sterke meninger, men ikke bruk skjellsord

Mest leste innlegg

Nyttår og romjulen

hvorfor har jeg vært borte den siste uka?

Kino med de beste ❤️